Καταρράκτης

Αν θέλετε να διαβασετε τα άρθρα που έχουν γραφτεί για τον Καταρράκτη, πατήστε εδώ

O γνωστός πλέον, μοναδικός καταρράκτης της Αττικής, λόγω της εκτεταμένης διαφήμισης, έχει γίνει το τελευταίο διάστημα προορισμός πολυάριθμων συμπολιτών μας κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύκτας, αλλά και οργανωμένων επισκέψεων ταξιδιωτικών πρακτορείων. 

Δυστυχώς, οι επισκέψεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την συσσώρευση απορριμμάτων, τον «καλλωπισμό» των βράχων με graffities και γενικά την σοβαρή επιβάρυνση του οικοσυστήματος του καταρράκτη. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι έχουν επέμβει στην περιοχή έχοντας διαπλατύνει παράνομα την πρόσβαση, ενέργεια η οποία οδήγησε σε κατολισθήσεις του εδάφους και γεωλογική αστάθεια η οποία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους επισκέπτες, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα.
Το οικοσύστημα του καταρράκτη στο Ντράφι απασχόλησε και απασχολεί τους Ντραφιώτες εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ουσιαστικά  από τότε που παρατηρήθηκε αυξημένη επισκεψιμότητα με τα συνεπακόλουθα προβλήματα.  
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η «Πρωτοβουλία για τον Καταρράκτη» του Δικτύου Κατοίκων Ντράφι, η οποία συνέταξε επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς, τον Δήμο και τον ΣΠΑΠ για την γνωστοποίηση του προβλήματος, ενώ παράλληλα εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας επισκέφθηκαν αρμοδίους, όπως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι οποίοι έκαναν αυτοψία και έστειλαν σχετικά έγγραφα, τον Δασάρχη, ο οποίος και ενημερώθηκε από εμάς αλλά και μας ενημέρωσε για τις δυνατότητες και περιορισμούς που ισχύουν, την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη, τα συναρμόδια  Υπουργεία καθώς και βουλευτές. 
Το θέμα τέθηκε  εξαρχής στο Κοινοτικό Συμβούλιο από την Κοινοτική Σύμβουλο κ. Αθηνά Πρόγιου, με συγκεκριμένες και αυτονόητες προτάσεις για την προστασία του και μάλιστα έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση μας για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικής προστασίας για τον καταρράκτη. Πλέον αυτών υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης για την περιβαλλοντική έρευνα και προστασία του οικοσυστήματος από ενδιαφερόμενος φορείς. Ο Δήμος τελικά τοποθέτησε ορισμένες πινακίδες και μια προσωρινή περίφραξη για περιορισμό της πρόσβασης μεχρι να γίνει μια περιβαλλοντική μελέτη επισκεψιμότητας και ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα μέτρα ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης. 
Σε κάθε περίπτωση, η εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικής προστασίας του καταρράκτη είναι η μόνη λύση για να τεθεί ένα ορθολογικό πλαίσιο βιώσιμης λειτουργίας του χώρου.