28 Μαΐου 2024

Δελτίο Τύπου - Eκδήλωση πυροπροστασίας των τοπικών φορέων στις 26 Μαΐου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΤΡΑΦΙ»

Eκδήλωση των τοπικών φορέων του Δήμου Ρ/Π για την πυροπροστασία 
την 26.05.2024 στο κλειστό γήπεδο Διώνης

  • Το Δίκτυο Κατοίκων Ντράφι συμμετείχε στη διασυλλογική πρωτοβουλία των τοπικών φορέων του Δήμου Ρ/Π για την πυροπροστασία, στην έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου όπου δόθηκε η δυνατότητα μέσα από προσωπικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις του κοινού να απαντηθούν από στελέχη του Δήμου (κ.κ Ζαφειρόπουλος/Ξηντάρας) θέματα που απασχολούν τους κατοίκους σχετικά με καθαρισμούς οικοπέδων, υποχρεώσεις οικοπεδούχων, ιδιοκτητών κατοικιών κ.α θέματα που άπτονται της πυρασφάλειας της περιοχής μας.
  • Το Δίκτυο έχει μια σταθερά διαχρονική ενασχόληση με το θέμα της πυρασφάλειας.  Ομάδα του συναντήθηκε με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής όπου έθεσε μεταξύ των άλλων και το θέμα της συντήρησης των πυροσβεστικών φωλεών & κρουνών, που δεν είναι πλέον στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας (Π.Π) του Δήμου αλλά ούτε και της Πυροσβεστικής.
  •  Το Δίκτυο έθεσε το θέμα επανακατασκευής του πυροφυλακίου στο Ντράφι και πήρε γραπτή θετική απάντηση από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής.
  • Ομάδα του Δικτύου, επισκέφθηκε τις εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας Εκάλης, όπου συζητήθηκε η οργάνωση αυτής της μονάδας-πρότυπο εθελοντικής προσφοράς, η χρηματοδότηση της και πως εκπληρώνεται η ύψιστη αποστολή της. Κατόπιν επισκέφθηκε την αντίστοιχη του Δήμου μας και συνομίλησε με την ομάδα του κ.Τσαλιαγκού & τον αντιδήμαρχο Π.Π κ. Ζαφειρόπουλο, όπου πρότεινε την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής με κάμερες ασφαλείας αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού του σώματος των εθελοντών, για το ορεινό Πικέρμι. Ζητήθηκε μία τουλάχιστον κάμερα να τοποθετηθεί στο Ντράφι για καλύτερη επόπτευση της περιοχής και 1 (ένα) όχημα της Π.Π του Δήμου να περιπολεί συνεχώς στα όρια του οικισμού. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια μέσω αύξησης των κονδυλίων για την πυροπροστασία (και ευγενικών χορηγιών) να αυξηθεί ο στόλος των οχημάτων.
  • Η Πολιτική Προστασία του Δήμου λαμβάνοντας υπόψη τη κλιματική αλλαγή γενικότερα, αξιοποιώντας την εμπειρία της από προηγούμενες φωτιές, το βαθμό επικινδυνότητας με χωροταξικά και μικροκλιματικά κριτήρια (χλωρίδα, άνεμοι κλπ.) πρέπει να επανασχεδιάσει τον επιχειρησιακό της προσανατολισμό, μετακινούμενη στα μέτρα πρόληψης και άμεσης επέμβασης.
  • Τα βλαστικά και η έγκαιρη απομάκρυνση τους, ο καθαρισμός στις όχθες του Βαλανάρη και στα ρέματα (με ευθύνη της Περιφέρειας Αν. Αττικής) είναι παράγοντες πυρασφάλειας και μείωσης του κινδύνου φωτιάς.
  • Τέλος, για τον περίφημο Κανονισμό πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019) που καθιστά την πυροπροστασία ατομική ευθύνη των ιδιοκτητών, με οριζόντια αντιμετώπιση και χωρίς να εξετάζονται τα δυσβάστακτα κόστη, το Δίκτυο Κατοίκων Ντράφι τηρεί στάση αναμονής αναμένοντας τόσο από τη Δημοτική αρχή όσο και από την Κεντρική διοίκηση να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διευκρινισθούν οι ασάφειες του νόμου.

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΤΡΑΦΙ
28.05.2024